Cruisen met Dementie

Iemand met dementie meenemen op een cruise vereist een zorgvuldige planning, geduld en flexibiliteit. Zaken die mensen leuk vinden aan reizen – nieuwe bezienswaardigheden, onverwachte ervaringen en een verandering van routine – kunnen overweldigend zijn voor iemand met dementie. Mensen met de ziekte voelen zich comfortabel in een vertrouwde omgeving en routine. De uitdaging is om een veilige bubbel te creëren in een onbekende omgeving. Een reis kan ook voordelen hebben waardoor cognitief beperkten zich meer verbonden voelen met hun familie en de buitenwereld. Dit moet je weten als je een cruise wilt plannen met een familielid met dementie.

Wat je in dit artikel vindt

De voorbereiding

Controleer voordat je boekt bij de cruisemaatschappij of zij personen met dementie aan boord aanvaarden. Sommige rederijen kunnen een doktersverklaring vereisen die zegt dat het OK is voor de patiënt om te reizen.

 

Bespreek je idee ook met je dokter voordat je een reis plant. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de toestand van de passagier. Iemand in stadium 6 of 7 van dementie, wat de Alzheimer Association beschrijft als ernstige cognitieve achteruitgang, is volgens de experts te vergevorderd om veilig te reizen.

 

Bovendien zegt de Alzheimer Association dat patiënten best niet reizen als ze lijden aan:

  • Ernstige desoriëntatie en agitatie in onbekende omgevingen;
  • Waanvoorstellingen, paranoïde of agressief gedrag vertonen;
  • Bij ernstige incontinentie.

Dwalen

dwalen

Reizen met een dement persoon is te vergelijken als reizen met een 3 tot 5-jarige. Je moet dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen. Inderdaad, niemand met dementie kan alleen reizen. Een reis vereist zorgvuldige planning en communicatie. Het is belangrijk om je medereiziger te vertellen wat hij/zij kan verwachten. Het is noodzakelijk dat je de reis meerdere keren bespreekt voordat je vertrekt.

 

Overweeg om met meer dan één familielid of metgezel te reizen. Of, als je het je kunt veroorloven, neem een verzorger mee. Het verzorgen van een dementiepatiënt is een 24-uurs job. Alle hulp is welkom. Het is ook nodig om je verwachtingen bij te stellen. Deze vakantie zal helemaal anders zijn dan toen de patiënt nog gezond was.

 

Kies tenslotte je schip zorgvuldig uit. Zelfs gezonde mensen kunnen overweldigd raken door een groot schip, dus het is waarschijnlijk het beste om naar een kleiner vaartuig te zoeken. Kies een hut dicht bij de liften en bestudeer zorgvuldig de indeling van het schip, zodat je een goed idee hebt van de indeling. Je reisagent kan je hierbij van groot nut zijn.

Tijdens de Vlucht

koppel aan boord van een vliegtuig

Elke etappe van de reis moet zorgvuldig worden overwogen. Neem de kortste route die beschikbaar is en vermijd zoveel mogelijk tussenstops en met korte transit. Probeer zitplaatsen te krijgen die interactie met anderen minimaliseren en zet de patiënt op een raam- of middelste stoel met jezelf of een ander lid van je groepje aan de gang. Op die manier verhinder je dat de patiënt gemakkelijk kan opstaan en rondlopen in het vliegtuig.

Print je instapkaarten en schema’s uit en hou die zelf bij of laat de verzorger – niet de patiënt – er zorg voor dragen. Laat de patiënt ook een identificatielabel met alle vlucht- en contactinformatie om de hals dragen. Informeer de luchtvaartmaatschappij vooraf over de toestand van de patiënt en zorg ervoor dat dit wordt toegevoegd aan het dossier.

Vraag steeds om rolstoel assistentie tijdens vertrek, aankomst en bij de tussenstops. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het navigeren door lange hallen en gangen. Vertel ook de immigratie- en veiligheidsbeambten over de ziekte van je medereizig(st)er als je de beveiliging nadert en hou een doktersbriefje bij de hand dat de toestand van de patiënt omschrijft.

Check al je bagage in. Zorg ervoor dat er in de handbagage snacks, alle medicatie en een extra set kleding zit. Dit voor het geval van toiletongelukken. Probeer inderdaad de vloeistofinname van de patiënt te beperken om dezelfde reden. Raadpleeg de dokter om na te gaan of het aangewezen is om de reiziger een licht kalmeringsmiddel te geven voor de vlucht.

Tijdens de Cruise

De grootste uitdaging voor veel dementiepatiënten is dwalen, dus je moet je patiënt constant in het oog houden. Laat hem/haar een identificatie dragen met de naam en het hut nummer. Neem  een deuralarm mee voor het geval de patiënt besluit de kamer te verlaten.

Zorg ervoor dat de hut steward en de obers op de hoogte zijn van de toestand van de patiënt. Vraag ook de maître d’ om een kleinere tafel om de interactie van de patiënt met andere passagiers te beperken. Toch kun je niet verwachten dat het personeel verzorgers zijn; ze zijn niet opgeleid om met dementiepatiënten te werken en jij moet het voortouw nemen. Houd er rekening mee dat als de patiënt dwaalt en een gevaar wordt voor zichzelf of de andere passagiers, je misschien wordt gevraagd om de cruise te verlaten in de volgende haven.

Let goed op je dierbare. Veel gezinnen op een cruise ontdekken dat hun familielid heeft geleerd hun ziekte te maskeren in vertrouwde omgevingen en zijn verbaasd te zien hoe slecht ze functioneren in een nieuwe achtergrond.

Probeer aan boord een dagelijkse routine te vestigen, met ontbijt op dezelfde plaats en tijd. Je wilt ook je hut comfortabel maken door vertrouwde voorwerpen van thuis mee te nemen. Wees flexibel en bereid om plannen op het laatste moment te laten varen. Als de patiënt moe is of erg verward, moet je misschien een avondshow of galadiner overslaan en kiezen voor een rustig diner in je hut.

Wat betreft excursies aan de wal, stel vragen en lees beoordelingen. Het is misschien het beste om ze te beperken tot bus tours en andere eenvoudige uitstapjes. Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt om terug te keren naar het schip voor de geplande vertrektijd.

Besluit

Cruisen met iemand die aan dementie lijdt is geen eenvoudige opdracht. Veel hangt af van de toestand van diegene die met je samen reist. Nog een goede raad is om in deze omstandigheden niet te ver vooraf te reserveren. Dementie is een raar beestje. En hoe goed de persoon in kwestie zich ook voelt op het moment van de reservatie, de toestand kan snel zo evolueren dat het niet meer aangewezen is om de persoon mee op cruise te nemen.

Let ook op de voorwaarden van je verzekeringspolissen. Psychosomatische symptomen vormen heel vaak een uitsluiting.

Ik sta je graag bij mocht je beslissen om met een persoon die aan dementie lijdt een cruise te ondernemen.